Feel Alive.

Termék keresés:

            10 2A Daiwa cég teszthorgászaként azon néhány szerencsés közé tartozom, aki minden évben első kézből tekintheti meg az újdonságokat. Az alábbi témául szolgáló csecsebecsével is így találkoztam először. A boterdő közt turkálva fennakadt a szemem tavaly év végén egy ceruzánál vékonyabb gerincű ultrafinom horgászboton.

A Ferrari piros bottest, apró gyűrűk, hajszálnyi spicc, nomeg az első lengetések összege hozta ki belőlem a gúnyos első gondolatot. Ez egy géb bosszantó... Nos, utólag bevallom, méltánytalanul alábecsültem.Jellemzően a feszes, gyors pálcák híve vagyok. Ez főként abból adódik, hogy ha a helyzet engedi, akkor valamilyen plasztik műcsalival kergetem a halakat. Főként a jig technikákra igaz, hogy egy igazán gerinces bottal eredményesebben űzhetőek, így a lágy pálcákat úgy általában igyekszem kerülni. A Trout Area Commander pedig pontosan egy kimondottan rugalmas bot. Az ok, amiért mégis beszereztem egy 2 méteres, 1-7 gr dobósúlyú változatot mondhatni prózai.

01 02 03 04

Kimondottan pisztránghorgászatra fejlesztették ki. Mivel ez a jószág hajlamos eszement mód vergődni a horgon és a vízből kiszaltózva próbál megszabadulni a horogtól, olyan bot szükséges hozzá, ami ezeket a helyzeteket képes lekövetni. Megvan benne tehát az a lágyság, hogy a feszes kontaktust végig tartani tudja a hallal. Ez azért is fontos, mert a legtöbb pisztrángos vízen, pláne egy pisztrángfogó bajnokságon kötelező a szakáll nélküli horog használata, arról meg talán nem is kell külön kihangsúlyoznom, hogy egyszerűbben old kereket a hal.

07

 

Oké, gondolhatja az olvasó, de mi közöm a pisztrángokhoz? Nos annyi, hogy néhány hozzám hasonlóan elvetemült barátom rádumált, hogy induljunk el közösen a Trout Union Cup elnevezésű nemzetközi pisztrángfogó bajnokságon Csehországban.Ez egy elismert hírű partipergető verseny, amin a műfaj legjobbjai is indulni szoktak. Ide választottam magamnak ezt a pálcát, bízva abban, hogy amit ráírtak, az valóban úgy is van, és alkalmas lesz a feladatra. 2000-es méretű Daiwa Certate orsót tettem rá és 0,14-es monofil zsinórral használtam. A monofil oka ugyanaz, mint a bot lágysága. El akartam kerülni a halvesztést, a mono nyúlása pedig plusz segítség ebben.

Az eredmények tükrében ki merem jelenteni, hogy jó döntés volt, hiszen a két napos verseny alatt nem ment el halam horogról, ami kritikusan fontos volt ezúttal, hiszen kevés halas peca volt. Minden egyes pisztráng nagyon sokat ért. Emellett nem volt probléma az akár csak alig egy grammnál több súlyú csalikat eldobni vele, hiszen a bot rugalmassága elég volt, hogy ellője a műcsalit megfelelő távolságra. Végül a 13 induló nemzet, összesen 24 csapatának nagy meglepetésére az első helyen végeztünk, így talán nem csoda, hogy nagyon hamar a szívemhez nőtt az elsőre alábecsült botocska.

Szinte hallom a gondolatokat, „mit kezdjünk vele itthon? Hiszen ritka a pisztráng Magyarországon!”. És a felvetés jogos is lehetne, csakhogy akad még néhány halunk, ami gyakran igényli a végletekig lefinomított felszerelést, mint a csapósügér. Sőt olyan is akad, amelyik puha szája révén hajlamos egy fokkal durvább botról lemaradni a horogról. Mint például a domolykó. 16Ezekre a halfajokra sokszor hajszálvékony zsineggel horgászom, és gyakran apró-vékony húsú horgokkal. Mivel mint esetemben szinte mindig, a cél a fajtájához képest termetes hal nyakoncsípése, így a lefinomítás nem az apró halakat célozza ezúttal sem, hanem az óvatos öregebb egyedek becsapása. Viszont egy komolyabb pikkelyes súlya alatt egy gerinces bot jó eséllyel nyitja a vékonyka horgot. Nem úgy egy rugalmas bot, ami utánanyúlik.

A másik fontos tulajdonsága a pálcának, ami figyelemreméltó, az a légies könnyedség, ahogyan ellő egy babszemnyi műcsalit hajszál pontosan viszonylag nagy távolságra. Legyen az alsó dobásos pöccintés, vagy felülről megsuhintós, oda megy a csali vele, ahova szeretném, ami többek között a mikro gyűrűsornak is köszönhető. Hogy a maximumot lehessen kihozni belőle, oda kell figyelni a bottal összhangban történő összeállításra. Maga a pálca önsúlya mindössze 73 gramm. Kár lenne elrontani egy túlzottan nehéz, nem rá illő méretű orsóval, így 2000-es méret fölötti orsót semmiképpen sem raknék rá. Fonott zsinórból maximum 0,06-os, monofilból legfeljebb 0,18-as, amivel ideálisan működik.

           09Bár említettem, hogy nem első sorban a kisméretű halak megfogása vele a cél, első ránézésre merülhet fel kétely, hogy ez a törékeny kinézetű bottest mit bír ki. A tapasztalatom az vele, hogy átlagos, fél kiló körüli halaknál a bot első fele dolgozik majd fokozatosan kezd felkeményedni. Izmosabb ellenfél viszont teljes hosszában perecbe tudja vágni. Két alkalommal tapasztaltam vele eddig ilyet, mindkettő csuka volt. Nagyjából 2-2,5 kilósak lehettek és éppen Csehországban a versenyen futottam össze velük. Mivel csak a pisztráng ért, ellenben nagyon kevés volt az idő ami egy fordulóra jutott, így amint észrevettem, hogy nem versenyhal akadt a horgomra, ráfogtam az orsó dobjára és igyekeztem rövidre zárni a küzdelmet, amennyire a felszerelés engedte. Végül sikerült mindkét halat gyorsan lerendeznem, így nem vesztettem sok időt velük a fordulókból és abban a körben még két aranyat érő pisztrángra is jutott időm. 

Meglepett, hogy dacára a 0,14-es monofil zsinórnak, milyen erőt tudtam kifejteni a lágy bottal is. Bőven lett volna még hova terhelnem, de a botnak kétség kívül nem ez az elsődleges funkciója. Györke Zoli barátom az eggyel gyengébb, 0,5-6 grammos változatot nyúzza eredményesen. Néhány két kiló körüli feketesügér és 70 centis balin is van már a botja számláján, úgyhogy az erejében nem érdemes kételkedni. Tényleg többet tud, mint a dunai gébeket bosszantani.

            Az a mértékű lefinomítás amit egy ilyen unikális horgászbot lehetővé tesz, új távlatokat nyit az óvatos ragadozóhalakra történő horgászatban. Ha összeállt a felszerelés, már csak a megfelelő kell a végére, és jöhet, aminek jönnie kell!

Szerző: Sztahovits Péter

Forrás: Magyar Horgász Magazin, LXXI/8. 2017.augusztus