Feel Alive.

Termék keresés:

01

A method technika napjaink legnépszerűbb módszerévé vált a feederhorgászok körében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a 2016. évtől már e módszer elkötelezett híveinek is – a hagyományos Feeder OB-hoz hasonlóan – kétfordulós országos bajnokságot szervez a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Nem meglepő, hogy a method módszer térhódítása arra sarkallta a gyártókat, hogy kínálatukat egyre több, kifejezetten e módszerhez fejlesztett horgászeszközzel színesítsék.

A Daiwa 2015-ben mutatta be a megújult Daiwa Aqualite feederbot családot, mely összesen 5 tagot számlál. Ahogy korábbi írásomban bemutattam, a három méretben elérhető, 180 g dobósúlyú Aqualite Heavy Feedereket kifejezetten a folyóvízi horgászatokra tervezték. A palettán azonban szerepel két 120 g dobósúlyú, a folyóvízi pálcáktól karakterisztikájukat tekintve jelentősen eltérő feederbot is. Ez a két méretben készült botpáros pedig nem más, mint a széria jóval finomabb, lágyabb tagjai, a Daiwa Aqualite Pellet (Light) Feederbotok. Ez a széria mindössze két tagot számlál, csupán 3,60 m és 3,90 m hosszban kapható. Ennek oka, hogy a gyártó kifejezetten a method módszerhez tervezte ezeket a feederbotokat. A method technika alkalmazása során a leggyakrabban meghorgászott távolság 40-80 méter között van. A Daiwa Aqualite Pellet Feeder párossal ez a dobótáv-tartomány tökéletesen lefedhető.

A Daiwa Aqualite Pellet Feeder arculatát tekintve szinte teljesen megegyezik a Heavy szériával, kézbe véve azonban rögtön érezhető a különbség. A bot meglehetősen könnyű, 3,60 m hosszban mindössze 280 grammot nyom, de 3,90 m hosszban is csupán 300 gramm a tömege. A bottest közepesen lágy karakterisztikájú, azonban a blank kialakítása érezteti velünk, hogy a finomság mögött hatalmas erőtartalék rejtőzik. 

Ami rögtön szembetűnik, hogy a bottest finomsága ellenére is megkapta az X-bandázsos erősítést, mely azon túl, hogy megerősíti a bottestet és csökkenti a bottest csavarodását, biztosítja azt is, hogy dobáskor a spicctag ne lengedezzen, hanem minél gyorsabban visszaálljon alaphelyzetbe. E tulajdonságok jelentős mértékben segítik a dobások pontosságát.  

02

        [ A blankot X-bandázzsal látták el, mely a hagyományos bottestekkel szemben sokkal pontosabb dobásokat tesz lehetővé]

A katalógusokban a bot „Light” megnevezést kapott. Mielőtt bárki a szívéhez kapna és elemezni kezdené a light feeder tulajdonságait, megnyugtatom… ez NEM egy light karakterisztikájú feederbot! A 120 g-os dobúsúly már eleve kizárja ezt a besorolást, valamint a cikkszám utolsó karakterei (MHQ) sem erre utalnak. Jogos a kérdés, hogy akkor vajon miért keresztelte el a gyártó ezt a medium-heavy feederbotot Light feedernek. Nos, véleményem szerint azt szerették volna nyomatékosan érzékeltetni, hogy ez a feederbot alapjaiban más, mint a Heavy széria. Ezzel a jelzővel pedig valóban sikerült élesen elválasztani egymástól a két típust.

03

[A nyéltagon feltüntette a gyártó a bot legfontosabb paramétereit]

A bottest három tagból áll, ehhez kapunk még 2 db, különböző erősségű rezgőspiccet. A bot szállítási hossza 3,60 m esetében 126 cm, a 3,90 m estében pedig 137 cm.

04

[ A bottest három tagból áll, melyhez 2 db (egy zöld és egy piros), különböző erősségű spiccet kapunk]

A botot kiváló minőségű Fuji orsótartóval szerelték, mely fölött ezúttal sincs sem parafa, sem EVA markolat. Az orsótartó fölött közvetlenül a bottest helyezkedik el, mely még mindig némi hiányérzetet kelt bennem. A fárasztások során azonban azt tapasztaltam, hogy e megoldásnak köszönhetően a bot sokkal intenzívebben közvetíti a hal mozgását, vagy legalábbis a blankkal való közvetlen kapcsolat ezt az érzetet kelti. Meglepő, de tényleg jelentősen növeli a fárasztás élményét.

05

[Az orsó biztonságos rögzítéséről masszív Fuji orsótartó gondoskodik. Az orsótartó fölötti részen minden átmenet nélkül, közvetlenül a blank található]

A zsugorbevonatú nyél – mellyel eddig jellemzően a nagyobb, távdobásra tervezett heavy feedereknél találkozhattunk – a maga 55 cm hosszúságával átlagosnak mondható. Kellően hosszú, hogy a megfelelő távolság és a pontosság biztosított legyen, ugyanakkor kellően rövid, hogy a ládáról vagy fotelből való horgászat során ne legyen zavaró.

06

[ A „távdobó” feederbotok után a finomabb típust is zsugorbevonatú nyéllel látta el a gyártó, mely biztos, kényelmes fogást és könnyebb tisztíthatóságot is biztosít]

07

[A nyéltag végét gravírozott fém végzáró védi az esetleges sérülésektől]

A bot megépítése során valóban minőségi alapanyagokat használtak. Ezt igazolja az is, hogy erre a bottestre is – a spicctag és a spiccek kivételével – nagyméretű, kéttalpas titán-oxid gyűrűk kerültek, melyek sok más előnyös tulajdonságuk mellett a dobótávot is jelentően növelik.

08

[A bottesten erős, kéttalpas, nagyméretű gyűrűk kaptak helyet…]

09

[… melyek többek között a zsinór akadálytalan futását segítik elő]

10

              [A spiccek nagyméretű gyűrűi sok bosszúságtól óvhatják meg a horgászt, különösen a tavaszi nyárfaszösz időszakában]

A Daiwa Aqualite Pellet Feederekhez én maximum 40-es méretű orsó társítását tartom optimálisnak. Véleményem szerint az 50-es orsó már elnehezítené a készséget és jelentősen csökkentené azt az élményt, melyet a fárasztások során nyújt ez az érzékeny pálca.

11

[A Daiwa Aqualite Pellet Feedert a horgászat során – a méretét és súlyát figyelembe véve – 40-es méretű orsóval szereltem fel. Súlyban és méretben ez passzolt leginkább hozzá]

A nap folyamán én 30 g-os method kosárral horgásztam 45-60 méter távolságra. Ez a kosár megtöltve kb. 40-50 grammot nyom, mely optimális volt ahhoz, hogy ezt az átlagosnak mondható távolságot pontosan meghorgászhassam. A bot dobósúlya természetesen lehetővé tette volna nagyobb, akár 50 gramm tömegű method kosár használatát is, azonban úgy gondoltam, hogy hideg vízben kisebb kosár használatával eredményesebb lehetek.  

12

[Dobásnál a rugalmas blank szinte kilövi a végszereléket. Ez a kép remekül illusztrálja, hogy terhelés alatt hogyan viselkedik a bottest]

A Daiwa Aqualite Pellet Feeder a fárasztások során mutatta meg valódi érzékenységét és rugalmasságát. Ekkor ugyanis a parabolaakciónak köszönhetően az egész bottest dolgozik és rendkívüli rugalmasságának köszönhetően nagyon jól tolerálja a pontyok kirohanásait, fejrázásait. Mindezt úgy, hogy a blankkal való közvetlen kapcsolatnak köszönhetően a bot a legkisebb rezdülést is közvetíti a horgász számára.

13

                              [ A parabolaakciónak köszönhetően fárasztás során a bottest teljes hosszában dolgozik]

14

[ A Daiwa Aqualite Pellet Feeder rugalmasságának köszönhetően gyorsan és kíméletesen sikerült egy fotó erejéig partra segíteni ezt a gyönyörű tükörpontyot]

A method módszer népszerűsége az elmúlt években jelentősen növekedett, és ezt az idei évben induló Method Feeder OB várhatóan még tovább fogja növelni. A versenyeken alapvető követelmény, hogy felszerelésünk megbízható legyen, és hogy minden paraméterében megfeleljen a kívánalmaknak. Hiába vagyunk birtokában a legjobb csaliknak, a leghatékonyabb etetőanyagoknak, ha a felszerelésünk tulajdonsága miatt nem tudjuk pontosan meghorgászni a kívánt távolságot, vagy éppen a halaink jelentős része fárasztás közben a bottest túlzott merevsége, vagy épp lágysága miatt leakad.

Tapasztalataim szerint a Daiwa Aqualite Pellet Feeder minden tekintetben megfelel a method horgászat követelményeinek. Aki ezt a botot választja, az egy erős, ám mégis rugalmas, könnyű, igazán különleges bottal gazdagodik, mely megbízható társ lehet akár az országos bajnokságon is.

 

Szerző: Sipos József (sjocofeeder)

Fotó: Végh Balázs