Pergetés

Feel Alive.

Termék keresés:

„Kicsi a bors, de erős!"

01Ezzel a kissé elcsépelt közmondással lehet legjobban jellemezni a Daiwa Powermesh 330 feederbotot, mely a kis méret és a vékony blank ellenére meglehetősen „izmos” és gerinces. A Powermesh feedereket alapvetően method módszerhez tervezték, én mégis kíváncsi voltam arra, hogy a széria legkisebb, legérzékenyebb tagja hogyan viselkedik egy pörgős fehérhalas horgászat során, egyáltalán alkalmas-e arra, vagy valóban csak egy erősebb ponty tudja igazán megdolgoztatni az erős bottestet. Hogy mi lett a kísérlet eredménye? Az írásból kiderül…

halas v1Arany középút

 

A gyártók manapság irányzatok szerint fejlesztik ki termékeiket, melyek aztán egy dologra tökéletesek lesznek, más mód-szerekhez viszont használhatatlanok. Azt mondják, nem létezik univerzális felszerelés, ahogy mindenre alkalmas ember sem. Ez a megállapítás nagyjából igaz is, ha szigorúan vesszük a dolgot. Vagy mégsem?

tiszta-vizbenSzezonnyitó háziverseny: sokoldalú kombók

 

Szinte meglepett, milyen haragos koppintást közvetített a finom karbonpálca az apró multiorsót markoló tenyerembe. Azonnal libabőrös lettem a jól ismert, vérpezsdítő érzéstől, és ahogy leengedtem a botspiccet a víz felé, láttam, ahogy apró rántásokkal tovább húzta leendő ellenfelem a vékony zsinórt. Sóhajtottam egye,t és kicsit hátralépve egy gyors rántással az ég felé suhintottam a botot, amely azonnal ívbe hajlott, és határozott rúgásokkal bólogatott a felkavarodó víztükör felé. A kora márciusi időszakhoz képest heves ellenkezésbe futottam.

Gumis, wobbleres pecaGumis, wobbleres pillepeca

 

Felszerelés választásakor gyakori hiba, hogy a megcélzott halhoz és annak méretéhez próbálnak a horgászok vásárolni. A való-ságban ennél jóval bonyolultabb a helyzet. Pálcát csalihoz illik választani, csakhogy ettől még nem lett könnyebb a döntés, hiszen más karaktert igényel a gumihalas peca, megint mást a wobbleres. Ezt még tetézi a műcsalik eltérő mérete és súlya. Hosszasan lehetne boncolgatni a témát, de ezúttal csak az egyik szegmensre, egy adott felszerelésre fogok kitérni.

Duckfin csukaDaiwa gumicsalik a csuka és süllőszezonra

 

Így az ősz vége felé a Magyar Horgász olvasói közül is sokan nyúlnak pergető botjuk után, hogy a folyók és tavak ragadozóinak nyomába eredjenek. Esélyeink a csukák és csapósügerek fogása mellett egyre jobbak kősüllőre és fogas süllőre is. Ebben a cikkben a Daiwa Tournament termékcsalád gumicsalijaival szeretnénk megismertetni Önöket, különös tekintettel azokra a modellekre, melyek az elmúlt évek során immár a hazai vizeken is bizonyították fogósságukat.

Megtört a jégDélvidéki felfedezés

 

A Daiwa teszthorgásza, Hernyák Aurél egy számára teljesen ismeretlen, vadregényes délvidéki holtágra utazott pergetni. A kezdeti nehézségek után igazi akciódús örömpeca kerekedett a kirándulásból.

Mindenki orul v2Csukaóriás a nyári napfordulón

 

A csukapergetés hagyományosan nem nyári műfaj, a Daiwa teszthorgásza, Hernyák Aurél azonban az idei legforróbb kánikula idején, a nyári napforduló hajnalán kerített horogra egy nem mindennapi csukaóriást, könnyű multis felszereléssel.

Napnyugta és Daiwa GB Vertical AttackerVertikális támadók, ráadás halak

 

"Gyakran hallok olyan megjegyzéseket a rövid botokra, hogy „amerika majmolás”. Valahol megértem, hiszen én is 3 méteres durungokkal kezdtem a pergetést és elkép-zelni sem tudtam annak idején, hogy a fenébe lehet alkalmas a horgászatra egy rövid pilincka. Eleve akkoriban még partról horgásztam többnyire és szilárd meggyőződésem volt, hogy partról használhatatlan egy 2 méter körüli bot. Azóta alaposan megváltozott a véleményem."

Hazai pálya csukáiHazai pálya csukái

 

Épp három éve annak, hogy a csukatilalom utáni első napokat Észak-Németországban, a Boddenen ünnepelhettem. A lagúna testes csukáit abban az időszakban, odakint, te-nyérnyi gliderekkel, azaz jerkelésre alkalmas wobblerekkel, és a hozzájuk illő multis felszereléssel lehetett a legeredményesebben horogra csalni. Rettentő mód élveztem azt a fajta horgászatot, s bár néha-néha itthon is sikerült olyan vizet találni, ahol szintén a csukafogás ezen módja bizonyult célravezetőnek, mégis ritkán adódott hasonló alkalom, amikor is a tiszta víz és a krokodil-pofájúak egyaránt adottak voltak.

 
Egy rövid márciusi próba után eddigi pergető szenvedélyem két új irányt vett. Március óta nem tudok elszakadni a feketesügerek horgászatától, és ezt a szenvedélyemet csak erősíti egy frissen megtanult technika. Multi-orsós felszereléssel pergetek rájuk, sőt, már nem is csak a feketékre...