Feel Alive.

Termék keresés:

kepatmeretezes hu 27Bogaras domolykók

Bizonyára vagyunk szép számmal horgászok, akik gyerekkorukban különféle rovarokkal csalták horogra a kis folyók-patakok domolykóit. Nos, változnak az idők. Manapság egész tág választékból lehet csemegézni bogár utánzatú wobblerekből is, így nem szükséges az óvatos halak horogra kerítéséhez az ízeltlábúakat sanyargatni.

kepatmeretezes hu 01Gubanc van!

Sosem felejtem el, mit mondtam szüleimnek tizenpár évvel ezelőtt, amikor úgy döntöttem felhagyok minden más horgászmódszerrel és ráállok teljesen a pergetésre. „Ehhez nem kell, csak egy bot meg egy kis táska csali és bármikor ki tudok ugrani egy órára”.

kepatmeretezes hu 10Ébredő süllők

Szezon van! A két hónap süllőböjt, azaz tilalmi idő után mindig epekedve várom, hogy újra a „szent állat” nyomába eredhessek. Persze, tudom, pergetni lehet más, nászát éppen nem tartó halfajra is ezidő alatt, és tűzoltásra kiválóak eme opciók. De ahogy Nagy Andris barátommal szoktuk egymás közt fél-komolytalanul mondani: A halnak csíkjai vannak, meg tüskéi! Ja? Meg kapófoga!

kepatmeretezes hu 02Puha jerkes csuka cselek

A csukahorgászat egyik szépsége a lehetőségek azon végtelen tárháza, amiképp horogra lehet csalni. Megfogható körforgóval, támolygóval, gumihallal, jerkelve, wobblerekkel, szóval számtalan módon, de mégis az adott körülmény határozza meg sok esetben, hogy éppen mi az igazán eredményes, illetve célravezető. 

       Filigrán nehéztüzérség

unnamedHarcsapergetésnél a megfelelő eszközválasztás kiemelten nagy jelentőséggel bír. Sokat emlegetett, és ténylegesen helytálló megállapítás, hogy ez a nagytestű csúcsragadozó megtalálja egy rosszul összeállított együttes leggyengébb pontját. Ha ez sikerül neki, rést ütve a pajzson azonnal és idő előtt elköszön.

„Kicsi a bors, de erős!"

01Ezzel a kissé elcsépelt közmondással lehet legjobban jellemezni a Daiwa Powermesh 330 feederbotot, mely a kis méret és a vékony blank ellenére meglehetősen „izmos” és gerinces. A Powermesh feedereket alapvetően method módszerhez tervezték, én mégis kíváncsi voltam arra, hogy a széria legkisebb, legérzékenyebb tagja hogyan viselkedik egy pörgős fehérhalas horgászat során, egyáltalán alkalmas-e arra, vagy valóban csak egy erősebb ponty tudja igazán megdolgoztatni az erős bottestet. Hogy mi lett a kísérlet eredménye? Az írásból kiderül…

halas v1Arany középút

 

A gyártók manapság irányzatok szerint fejlesztik ki termékeiket, melyek aztán egy dologra tökéletesek lesznek, más mód-szerekhez viszont használhatatlanok. Azt mondják, nem létezik univerzális felszerelés, ahogy mindenre alkalmas ember sem. Ez a megállapítás nagyjából igaz is, ha szigorúan vesszük a dolgot. Vagy mégsem?

tiszta-vizbenSzezonnyitó háziverseny: sokoldalú kombók

 

Szinte meglepett, milyen haragos koppintást közvetített a finom karbonpálca az apró multiorsót markoló tenyerembe. Azonnal libabőrös lettem a jól ismert, vérpezsdítő érzéstől, és ahogy leengedtem a botspiccet a víz felé, láttam, ahogy apró rántásokkal tovább húzta leendő ellenfelem a vékony zsinórt. Sóhajtottam egye,t és kicsit hátralépve egy gyors rántással az ég felé suhintottam a botot, amely azonnal ívbe hajlott, és határozott rúgásokkal bólogatott a felkavarodó víztükör felé. A kora márciusi időszakhoz képest heves ellenkezésbe futottam.

Gumis, wobbleres pecaGumis, wobbleres pillepeca

 

Felszerelés választásakor gyakori hiba, hogy a megcélzott halhoz és annak méretéhez próbálnak a horgászok vásárolni. A való-ságban ennél jóval bonyolultabb a helyzet. Pálcát csalihoz illik választani, csakhogy ettől még nem lett könnyebb a döntés, hiszen más karaktert igényel a gumihalas peca, megint mást a wobbleres. Ezt még tetézi a műcsalik eltérő mérete és súlya. Hosszasan lehetne boncolgatni a témát, de ezúttal csak az egyik szegmensre, egy adott felszerelésre fogok kitérni.

Duckfin csukaDaiwa gumicsalik a csuka és süllőszezonra

 

Így az ősz vége felé a Magyar Horgász olvasói közül is sokan nyúlnak pergető botjuk után, hogy a folyók és tavak ragadozóinak nyomába eredjenek. Esélyeink a csukák és csapósügerek fogása mellett egyre jobbak kősüllőre és fogas süllőre is. Ebben a cikkben a Daiwa Tournament termékcsalád gumicsalijaival szeretnénk megismertetni Önöket, különös tekintettel azokra a modellekre, melyek az elmúlt évek során immár a hazai vizeken is bizonyították fogósságukat.

Megtört a jégDélvidéki felfedezés

 

A Daiwa teszthorgásza, Hernyák Aurél egy számára teljesen ismeretlen, vadregényes délvidéki holtágra utazott pergetni. A kezdeti nehézségek után igazi akciódús örömpeca kerekedett a kirándulásból.

Mindenki orul v2Csukaóriás a nyári napfordulón

 

A csukapergetés hagyományosan nem nyári műfaj, a Daiwa teszthorgásza, Hernyák Aurél azonban az idei legforróbb kánikula idején, a nyári napforduló hajnalán kerített horogra egy nem mindennapi csukaóriást, könnyű multis felszereléssel.

Napnyugta és Daiwa GB Vertical AttackerVertikális támadók, ráadás halak

 

"Gyakran hallok olyan megjegyzéseket a rövid botokra, hogy „amerika majmolás”. Valahol megértem, hiszen én is 3 méteres durungokkal kezdtem a pergetést és elkép-zelni sem tudtam annak idején, hogy a fenébe lehet alkalmas a horgászatra egy rövid pilincka. Eleve akkoriban még partról horgásztam többnyire és szilárd meggyőződésem volt, hogy partról használhatatlan egy 2 méter körüli bot. Azóta alaposan megváltozott a véleményem."

Hazai pálya csukáiHazai pálya csukái

 

Épp három éve annak, hogy a csukatilalom utáni első napokat Észak-Németországban, a Boddenen ünnepelhettem. A lagúna testes csukáit abban az időszakban, odakint, te-nyérnyi gliderekkel, azaz jerkelésre alkalmas wobblerekkel, és a hozzájuk illő multis felszereléssel lehetett a legeredményesebben horogra csalni. Rettentő mód élveztem azt a fajta horgászatot, s bár néha-néha itthon is sikerült olyan vizet találni, ahol szintén a csukafogás ezen módja bizonyult célravezetőnek, mégis ritkán adódott hasonló alkalom, amikor is a tiszta víz és a krokodil-pofájúak egyaránt adottak voltak.

 
Egy rövid márciusi próba után eddigi pergető szenvedélyem két új irányt vett. Március óta nem tudok elszakadni a feketesügerek horgászatától, és ezt a szenvedélyemet csak erősíti egy frissen megtanult technika. Multi-orsós felszereléssel pergetek rájuk, sőt, már nem is csak a feketékre...