Feel Alive.

Termék keresés:

Daiwa gumicsalik a csuka és süllőszezonradtail_kosullo

Szerző: Hernyák Aurél

 

Így az ősz vége felé a Magyar Horgász olvasói közül is sokan nyúlnak pergető botjuk után, hogy a folyók és tavak ragadozóinak nyomába eredjenek. Esélyeink a csukák és csapósügerek fogása mellett egyre jobbak kősüllőre és fogas süllőre is. Ebben a cikkben a Daiwa Tournament termékcsalád gumi-csalijaival szeretnénk megismertetni Önöket, különös tekintettel azokra a modellekre, melyek az elmúlt évek során immár a hazai vizeken is bizonyították fogósságukat.

 

DFINKezdjük mindjárt a hazai pergetők körében legnépszerűbb Daiwa gumihallal, a D’Finnel. Ez a hosszú testű, amolyan küsz-alkatú gumihal klasz-szikus korongfarkú kivitel, különlegességét lágy, rugalmas, sóval nehezített anyaga adja. Már roppant lassú vezetés mellett is jól veret, akadós helyen akár ólomfejes jighorog nélkül, egy súlyozatlan horoggal is el lehet vezetni. Alakja és a hátán található bevágás a rejtett horgos alkalmazásra is lehetőséget nyújt. Japánban végzett kísérletek azt mutatták, hogy a különböző ízek közül az édesvízi ragadozókra is a tintahalé hat a legvonzóbban, ezért ez a gumihal is tintahal-szagú és ízű. Van belőle 10 és 7,5 centis is, 8 különböző színből lehet válogatni. A legnépszerűbbek a természethű, sötét hátú, gyöngyház hasú színek és a flitterese chartreuse a zavaros vizekre. A különböző színű D’Fin gumihalak jól megférnek egymás mellett, nem fogják be egymást, színsemleges anyagúak.

 

DTAIL 1Vannak olyan napok, amikor az aktív veretés helyett inkább a lassú csalik, a drop shot szereléken felkínált, úgy nevezett no-action, azaz nem verető gumik hozzák meg az áhított sikert. Ebbe a műcsali-családba tartozik a Daiwa D’Tail, mely anyagát, méret- és színválasztékát tekintve a D’Finnel egyezik meg, mindössze alakjukban és mozgásukban van eltérés, az viszont jelentős. Ezek a látszólag nem verető csalik is elég ingert adnak a rablóknak ahhoz, hogy azok elcsípjék őket a víz sötét mélyében, a D’Tail jighorgon is sokszor bizonyított már. Színeket tekintve a motor oil ayu és a pearl kódú a legsikeresebb nálunk, de érdemes kísérletezni. Japánban készül mind, ugyanúgy, mint a Daiwa Tournament sorozat összes gumihala, ami szavatolja a megbízható, állandó minőséget.

 

B SHRIMPKősüllők, csapósügerek, de csukák és a fogas is előszeretettel fogyaszt rákokat olyan vízben, ahol azok nagyobb számban előfordulnak. Ilyen terepen sikerrel járhatunk a Tournament Bubble Shrimp gumirákokkal. A rák anyagának fajsúlya úgy van beállítva, hogy az a fenéken megemelkedjen, ollóival felfelé nyúljon, pont mint egy igazi védekező rák. Anyagának matt felszínéhez buborékok tapadnak, ez is élethűvé teszi a műcsalit. Ha mindez nem volna elég, az íze is olyan, mint egy valódi ráknak, de mire a halunk ezt megérzi, már nyert helyzetben vagyunk és bevágunk. A rák a katalógus szerint 12,5 centis, de ebbe a csápok és ollók is beleszámítanak, a test maga vékony és a hossznak mintegy felét teszi ki. Egy húszcentis sügérnek már nem okoz problémát mindenestől eltüntetni. A két kapható természethű színváltozat közül a naposabb időre, kavicsos, homokos mederre a water melont válasszák, borult égbolt mellett, vagy köves terepre a másikat.

 

DUCKFIN SHADEgy újabb különlegesség a Daiwa Tournament gumicsalik sorában a Duckfin Shad, egy olyan gumihal, aminek farokkiképzése egy kacsa úszóhártyás lábának mintájára készült. Ettől a gumihal veretése erőteljes, billegő mozgással egészül ki. Ez a mozgásminta meglehetősen egyedi, a halak ilyennel még nemigen találkozhattak hazánkban. A vékony, hosszú testű hal 9 cm-es, ideális méret süllőnek, csukának egyaránt, gyorsan, felszínközelben húzva a balin sem veti meg. A hatféle színváltozatból vannak kifejezetten rikító, UV színek is zavaros vízre és természethű változatok, például sügércsíkos, zöldes és krómos-ezüstös kishal-minták is.Ahogy hűl az idő, a ragadozóknak egyre jobban meg kell fontolniuk, mennyi energiát szánhatnak vadászatra, így csak a legnagyobb zsákmányt ígérő jelzések elég vonzóak a nagyobb süllők, csukák számára. DSWIMErre a célra készült a Tournament D’Swim: ez a bordás testű, középen könnyített kivitelű, rejtett horgos alkalmazásra is kialakított korongfarkú gumihal. 14 centis hossza tekintélyesnek mondható, de ezt a méretet már egy épp méretes csuka is megtámadja, nem is beszélve a nagyobbakról. A színsemleges gumihalak mindegyike tintahal aromával készül, a 8 színváltozat közül a profik kedvence a Pro Green, mely fluoreszkáló anyagot is tartalmaz, így zavaros vízben a halak könnyebben be tudják tájolni. A megszokott chartreuse, és a sötét hát-világos has sémát követő variációk mellett érdemes kipróbálni a rózsaszín-ezsüt változatot is, különösen hajnali fényviszonyok mellet. A csukákra a hasi részt felvillantó mozgása hat különösen vonzóan, süllőkre pedig húzósabb vízen is nyugodtan próbálkozhatunk vele, farokkiképzésének hála nem veret túl.

 

SALTY SLUGGERA legnépszerűbb modellek mellet itt van még a kézzel öntött, sós Salty Slugger drop-shot csalinak vagy az egészen apró, különlegesen rugalmas anyagú Beam Fish és Beam Leach arra az időszakra, amikor a rablók a tömegesen partszélben tanyázó 4-5 centis ivadékokra vadásznak. Arra azonban még várnunk kell, de kár is lenne időben ennyire előre rohanni, hiszen javában tart a csukaszezon és előttünk a süllő- és kősüllőszezon java. Az aktív, gumihalas horgászat ilyenkor verhetetlen. Mi a Daiwánál bízunk abban, hogy gumicsalijaink a Magyar Horgász számos olvasóját segítik majd felejthetetlen élményekhez az előttünk álló hónapokban!