Feel Alive.

Termék keresés:

gumis wobbleres pillepecaGumis, wobbleres pillepeca

Szerző: Sztahovits Péter

 

Felszerelés választásakor gyakori hiba, hogy a megcélzott halhoz és annak méretéhez próbálnak a horgászok vásárolni. A valóságban ennél jóval bonyolultabb a helyzet. Pálcát csalihoz illik választani, csakhogy ettől még nem lett könnyebb a döntés, hiszen más karaktert igényel a gumihalas peca, megint mást a wobbleres. Ezt még tetézi a műcsalik eltérő mérete és súlya. Hosszasan lehetne boncolgatni a témát, de ezúttal csak az egyik szegmensre, egy adott felszerelésre fogok kitérni.

 

Manapság divatos „divatnak” nevezni az ultra finom pergetést és a hozzájuk tartozó rövid pecákat. Persze, talán nem meglepő módon éppen azok a horgászok legyintenek eme hóbort felett, akik még nem próbálták, és ragaszkodnak 3 méter körüli hagyományos felszerelésükhöz. Nyilván, ha pusztán hóbortról lenne szó, talán nem is terjedt volna el. Több rejlik mögötte. Egyszerűen eredményes. Sőt, nem hogy eredményes, és olykor csak így lehet kapáshoz jutni, de hatalmas tévhit az is, hogy az ultra light pergetők csak a nünüke, esetleg méreten aluli halakat célozzák meg és bántják. Mint minden egyéb horgászmódszernél, ennél is hozzáállás kérdése az egész. Évek óta horgászom célzottan testes halakra apró csalikkal és könnyű „fegyverzettel”. Ehhez két dolog kell, hogy fennálljon: a megfelelő víz, amiben laknak méretes halak, valamint arra a csaliméretre mozduljanak rá, amit felkínálok nekik. Bármilyen meglepő, főleg az utóbbi elég gyakran jellemző. Azaz, hogy könnyebben becsapható az uszonyos egy akár a méretéhez túlzóan aprónak tűnő csalival is, ami adódhat többek között abból, hogy az adott helyen főként a kicsi, ivadék méretű táplálékot fogyasztják. Joggal merülhet fel a kérdés, mi van akkor, ha egy vékonyka zsinórra és törékenynek tűnő botra beugrik egy valóban kapitális hal? A válasz: semmi... Kényelmesen ki fog jönni a jól összeállított felszereléssel, és még csak nem is kell órákig fárasztani.

gumis wobbleres pillepeca collage v2

R'Nessa akció közbenEzúttal egy Daiwa R'Nessa Jigger 2,10 méter hosszú, 2-15 gramm dobósúlyú kétrészes pergetőpálcából és egy Daiwa Exist 1003-as orsóból állt az ominózus összeállítás. A bot 110 gramm önsúllyal rendelkezik, az orsó pedig 155 gramm. Hamar összeszámolható, ez így összesen sincs annyi, mint egy hagyományos felszerelésből csak a botnak, vagy csak az orsónak a súlya. A botra jó nagy betűkkel rá van „vésve” a „JIGGER” elnevezés, ez nagyjából annyit sugall, hogy elsősorban gumis horgászatra ajánlott. A gyártók igyekeznek segítséget és támpontot nyújtani a különböző módszerek után érdeklődőknek több-kevesebb sikerrel. Aki olvasta az előző cikkem, talán emlékszik, leírtam a véleményem a botok ilyetén feliratozásáról. Ebben az esetben határesettel elfogadhatónak érzem a ráírt technikai megkülönböztetést. Azért határesettel, mert az én gumihalas ízlésemnek egy kicsit lágy a pálca. Se túl csapkodós, se túl kemény karakterrel bír, ami viszont egy szempontból mindenképpen ideális, mégpedig, ha két legyet akar ütni az emberfia egy csapásra, és az apró gumiketyerék mellett néha kisebb wobblereket is szeretne vele terelgetni. Technikai tudásában a Daiwa kínálatához mérten valahol középen helyezkedik el, ennek megfelelő az ára is. Amiért érdemes mellette dönteni, az a fent leírt kettőssége: egy bot áráért kapunk egy Fuji gyűrűkkel és orsótartóval szerelt, precíz, stucnis illesztésű pillekönnyű botot, amivel megoldható a kis gumis-drop shotos peca is, valamint meg fog felelni akkor is, ha finom wobblerezésben gondolkodunk. Ha már jónak véltem mindkettőre, ki is próbáltam ezzel is-azzal is, méghozzá alaposan.

 

gumis_wobbleres_pillepecaA Jigger név kötelez, úgyhogy gumi-zással kezdtem a próbatételt. Idén második éve ünnepeltem a Balatonon május 1-jét, azaz a süllő tilalom felol-dását. Sok kapásra számítottam, s bár extra nagy halakban nem reményked-tem, úgy gondoltam, arra, hogy kipró-báljam, mit tud gumizás közben, ideális lesz ez a horgászat. Bár az előző évhez képest alul maradt a fogás, így sem volt ok panaszra. A nagy kiterjedésű köves mederből egyre-másra érkeztek a koppintások. Az elején 5-7 centi közötti gumihalakra, majd váltottam drop shotra, amit magabiztosabban támadtak a csíkosok. Jig pecánál ragaszkodom a fonott zsinórhoz, amely ezúttal is a jól bevált, rikító zöld 0,08-as Tournament 8Braid volt. Amellett, hogy nagyon vékony, kellően erős igazán termetes halak kifárasztásához is, és van egy nagyon fontos tulajdonsága. Halk! Meggyőződésem, hogy mivel selymes felülete nem súrlódik hangosan a gyűrűk között, bátrabban ütik a csalit a halak is. Nem kelt bennük gyanút a zavaró rezgés, ami egy hagyományos fonottnál gyakori. A vékony zsinórral a kontaktus is jobb a műcsalival, amire rátesz egy lapáttal a stabil, pillekönnyű, és vajsima futású orsó is. Dacára, hogy a tavalyi pecán nagyjából döntetlen volt az arány a gumihal és drop shot között, idén ez látványosan eltolódott a drop javára. Nagyjából a süllők 80 százalékát így sikerült ezúttal becsapni. A halak mérete nem indokolt nagy csalit. Egy vékonyka, 7 centis D-Tail gumit rángattam velük egész nap, ez a méret passzol leginkább a balatoni ragadozók étrendjéhez, s mivel szokatlanul tiszta volt a víz, tompább színből tűztem az offset horogra. A boton, bár a gerince kicsit lágy, érezhetőek voltak az óvatos koppintások is, viszont bevágásnál igyekeztem a lágyabb akciót lendületes suhintással ellensúlyozni a biztosabb akadás érdekében. Ez a nap folyamán nagyjából hatvanszor sikerült is, csak az éppen méretestől 1,20 kg-ig terjedő uszonyosok nem igazán erőltették meg a pálcát.

 

balinA wobbleres peca során már akadtak izgalmas csaták, mint az a néhány hármas körüli balinnal vívott küzdelem is, amiket gyors folyású vízen kellett lekezelnem. Jól verekedtek, de meg sem karcolták a felszerelés teherbírásának határait. A fenekeszegek zömét egy új kedvenccel, a Tournament Wise Minnow wobblerrel sikerült becsapni. 5 centis, az adott időszak ivadékaira hasonlító, hosszúkás, süllyedő, és messzire dobható kis csali ez. Domolykós-pisztrángos pecához fejlesztették ki, az ideális rezgés eléréséhez hozzásegít a finom-tűhegyes horog is. Ha valaki mégis oly vakmerő lenne, mint én, és termetes balinok ellen is be szeretné vetni, akkor viszont érdemes lehet a horgokat erősebb egyágúra cserélni, így kivédve a jelentősebb terhelés okozta esetleges horogkihajolást-törést, nem mellesleg az egyágú horog jóval kíméletesebb is. A végső próbát a nagy domolykók jelentették. Csorgásból horgásztam rájuk, a parthoz egészen közel dobálva. Ez a peca nagy pontosságot igényel. Ha sikerül 20 centin belül dobni a partszélhez a wobblert, akkor akár azonnal leverik, de ha nem, akkor vagy elmarad a kapás, vagy jobb esetben félúton nekimegy egy kóbor balin. Balin_2Éppen ezért rendkívül izgalmas módja ez a halfogásnak, itt már hatványozottan jól jön a rugalmas bot. Könnyebb vele messzire dobni a csekély súlyú wobblert, szebben lehet vezetni, és a puha szájú halakból nem tépi ki a horgot. Míg a Duna tisztult a nagy áradás után, sok időt töltöttem a „fejesek” becsapásával. A balinokkal ellentétben ők már szívesebben kopogtatták az apró duci crankbait wobblereket, olyasmiket, mint akár a Tournament Baby Crank. A horgok a Wise Minnow-hoz hasonlóan ezeken is finomak, de a puha domi szájban nem volt velük problémám. A balinok számára sem volt közömbös az intenzív mozgása. Egy sikertelen part széli dobás utáni méla visszatekerésben egyszer csak egy árny jelent meg a csali mögött, majd nagyra tátott száj körvonalában tűnt el a pici wobbler, s ezzel a lendülettel hozta tovább felém. Konkrét ütést nem is éreztem, csak a saját szememmel látott események végett húztam rá a botra, majd kisebb ramazuri után emeltem csónakba a formás őnt.

 

Daiwa gumicsaliÖsszességében az R'Nessa az elvártaknak megfelelően viselkedett, s tekintve, hogy wobbleres pecához különösképpen bevált, még a lágyabb karaktert is megbocsátom neki. Azoknak ajánlom, akik nem akarnak minden egyes technikához külön-külön botot vásárolni, hanem egy megbízható pálcával szeretnék lefedni a kis súlyú, finom csalis módszereket. Az orsó már keményebb dió. Nehéz egy olyan műszerről véleményt alkotni, ami a csúcskategória képviselője. Alapvető elvárás volt számomra, hogy minden körülmény között hibátlanul teljesítsen, és ez így is lett. 11+1 csapágyat tudtak beleszuszakolni a picike orsóházba és 2kg fékerővel bír, ami méretéhez képest figyelemre méltó. Az apró dobra éppen elegendő, nagyjából 100 méter fért fel a 0,08-as fonottból. A hajtókar egy darabból esztergált, betekerős, ennek köszönhetően kotyogásmentes, ami ennél a megoldásnál hosszú életű szokott lenni, ellenben például egy gombnyomásra lehajthatóval szemben. R'Nessa bot teszt eredményA csészében sem érzékeltem kotyogást. Szép, sima, egyenletes futással és hibátlan fékkel bír. Ez utóbbi akkor jön igazán jól, ha a vártnál jóval termetesebb jószág köszön be a túloldalon. Ha egy orsót veszek a kezembe, fontos számomra, hogy megbízhatóan működjön és csali-vezetésben ne zavarjon meg semmi felesleges mechanikai mellékzönge. Ha ezt hosszú távon tudja nyújtani, akkor pedig könnyen beleszeret az ember. Mivel nem volt kérdés, hogy jó orsóról van szó, mindössze arra voltam kíváncsi a teszt során, hogy kellő strapa után ki tudok e csalni belőle valami hibát, ezért lehetőségeimhez mérten nem kíméltem. Közel két hónap intenzív használat alatt kb. hatvan darab süllő, közel húsz balin, köztük nagyobbak is, valamint számtalan, a képeken látható termetes domolykó sem tudta benne megtalálni a gyenge láncszemet. A magas árért cserébe a világ egyik legkönnyebb peremfutós orsóját kapja az ember, megbízható anyagokból, mikrométer pontos, kotyogásmentes illesztésekkel és hibátlan sima futással, ami így összesűrítve mindenképp unikum. Akad néhány barátom, akinek fő profilja az ultrakönnyű pergetés és nem kevés időt töltenek a vízen. Nekik, és minden olyan fanatikus sporttársamnak jó választás lehet, aki nem tűri a kompro-misszumokat. A Duna a héten már kezdett letisztulni. A szúnyogfelhőn átszagolva érezni lehet a levegőben a halszagot. Az elmúlt napon is megajándékozott néhány kapással, így hát zárom soraim, mert vár a folyó. Viszket a tenyerem. Jó lenne megvakartatni pár morcos fogas rávágásával...